16 lipca 2012

Morszczuk po galicyjsku

Morszczuk po galicyjsku czyli merluza a la gallega to, jak sama nazwa wskazuje, potrawa pochodząca z Galicji, gdzie przygotowuje się ją na bazie ziemniaków, czosnku, czerwonej papryki w proszku czyli pimentón, natki pietruszki oraz morszczuka.

Do mojej wersji tego dania dodałam, oprócz składników wymienionych powyżej, także cebulę i zielony groszek.



Składniki (na 4 osoby):

filety z morszczuka (około 500g)
1 cebula
4 ziemniaki
4 ząbki czosnku
1 liść laurowy
1 szklanka zielonego groszku (użyłam mrożonego)
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (pimentón)
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa

Przygotowanie:

Filety z morszczuka dokładnie myjemy i suszymy przy użyciu papierowych ręczników.


Przygotowujemy warzywa. Obieramy ziemniaki, cebulę i czosnek.


Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno kroimy. Ziemniaki kroimy w kostkę.

Grzejemy na patelni dwie łyżki oliwy i następnie dodajemy cebulę, 1 ząbek czosnku, ziemniaki, pietruszkę i liść laurowy. Smażymy przez chwilę po czym dodajemy niewielką ilość wody, tyle żeby przykryć nią wszystkie składniki.


Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i następnie dodajemy groszek i pokrojonego na kawałki oraz posolonego i popieprzonego morszczuka.

Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 10 minut, do momentu aż ryba będzie ugotowana.


W międzyczasie na osobnej patelni grzejemy dwie łyżki oliwy i wrzucamy na nią 3 pozostałe, drobno pokrojone, ząbki czosnku oraz 1 łyżeczkę czerwonej papryki w proszku.


Tak przygotowany sos czosnkowo-paprykowy, wlewamy na samym końcu na rybę, którą posypujemy dodatkowo papryką w proszku.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...