17 lipca 2012

Chłodnik pomidorowo-dyniowy

Chłodnik pomidorowo-dyniowy, czyli gazpacho de calabaza, to kolejna propozycja orzeźwiającej zupy na bazie pomidorów, tym razem z dodatkiem dyni.





Składniki:

5-6 dojrzałych pomidorów
400 g dyni
1/2 zielonej papryki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki orzeszków piniowych (opcjonalnie)
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego z modeny
sól



Przygotowanie:

Obieramy dynię, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na małe kawałki.


Kroimy pomidory, paprykę, cebulę i czosnek i wrzucamy wszystko do blendera.


Następnie dodajemy dynię i orzeszki piniowe.


Dodajemy ocet i oliwę.


Po zmiksowaniu przecedzamy chłodnik przez sito, solimy do smaku i dodajemy kilka kostek lodu, po czym wstawiamy zupę do lodówki.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...