10 lipca 2012

Chłodnik pomidorowo-buraczany

Chłodnik pomidorowo-buraczany czyli gazpacho de remolacha, to zimna zupa na bazie pomidorów z dodatkiem buraka, zielonej papryki, cebuli i czosnku.


Składniki (na około 2 litry zupy):

1,2 kg dojrzałych pomidorów
1 duży burak (ugotowany)
1/2 zielonej papryki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
sól


Przygotowanie:

Buraka, cebulę i czosnek obieramy. Usuwamy gniazda nasienne papryki i następnie dokładnie myjemy wszystkie warzywa.

Do blendera wrzucamy pokrojone pomidory i resztę warzyw i całość rozdrabniamy.


Następnie dodajemy 5 łyżek oliwy z oliwek i 2 łyżki octu balsamicznego oraz sól (do smaku), po czym znowu miksujemy.


Na końcu chłodnik przelewamy przez sitko (ten etap można pominąć).


Wrzucamy kilka kostek lodu i wstawiamy do lodówki. Podajemy bardzo zimny.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...