25 czerwca 2012

Zielone curry z rybą i owocami morza

Choć lato i upały już tuż tuż i ma się raczej ochotę na sałatkę lub orzeźwiający chłodnik, a nie na pikantne potrawy, postanowiłam mimo wszystko przygotować zielone curry z rybą i owocami morza.

Składniki (na 4 osoby):

400 g filetów z białej ryby (np. z pangi)
300 - 500 g krewetek (całych) lub 250 g obranych
250 g małży (użyłam takich małych zwanych rossellones)
1 zielona papryka
1/2 czerwonej papryki
gałązka trawy cytrynowej
garść liści bazylii lub mięty
1/2 - 1 szklanki mleka kokosowego
3 łyżki zielonego curry
oliwa

Przygotowanie:

Przygotowujemy krewetki. Odcinamy głowy i ogonki krewetek i następnie je obieramy.


Filety z ryb kroimy w kostkę i myjemy małże.


Myjemy warzywa i następnie kroimy w kostkę papryki. Siekamy liście bazylii lub mięty i kroimy trawę cytrynową na około 2 cm kawałki.


Grzejemy na patelni kilka łyżek oliwy, po czym wrzucamy na nią krewetki i rybę. Smażymy przez kilka minut do momentu, aż trochę się zarumienią i następnie dodajemy papryki, bazylię i trawę cytrynową.


W międzyczasie mieszamy pastę curry z mlekiem kokosowym.


Wrzucamy na patelnię małże i następnie wlewamy powstały sos. Mieszamy i przykrywamy pokrywką.

Zmniejszamy ogień i dusimy przez około 5-10 minut (do momentu, aż małże się otworzą), mieszając delikatnie od czasu do czasu. Zamknięte małże wyrzucamy.


Podajemy z ryżem lub z kaszą kuskus.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...