13 czerwca 2012

Sałatka z rukoli, parmezanu i pomidorów cherry

Bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna sałatka, której podstawowym składnikiem jest rukola, czyli rokietta siewna.

Dzięki swemu silnemu i specyficznemu zapachowi, roślina ta wykorzystywana jest w kuchni śródziemnomorskiej jako podstawa lub dodatek do sałatek, w celu zaostrzenia dość mdłych owoców morza, niektórych serów lub np. awokado.



Składniki (dla 2 osób):

40g rukoli
10 pomidorów cherry
20g parmezanu

Sos:
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu balsamicznego lub soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
sól

Przygotowanie:

Myjemy dokładnie liście rukoli i pomidory, po czym te ostatnie kroimy na ćwiartki.

Parmezan kroimy na niewielkie i cienkie kawałki.

Wrzucamy do miski rukolę, parmezan i pomidory.


Następnie przygotowujemy sos mieszając miód z musztardą, oliwą i octem lub sokiem z cytryny.


Solimy i wlewamy sos na warzywa i ser.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...