11 czerwca 2012

Sałatka z pomidorów, rukoli i awokado

Czerwono - zielona sałatka w sam raz na gorące, letnie dni. Podawana jako dodatek do różnego rodzaju tart, mięs i ryb lub spożywana jako samodzielne danie.

Sałatka zawiera dwa rodzaje pomidorów, brązowo-zielono-czerwone pomidory Kumato i suszone pomidory w oliwie z oliwek. Oprócz pomidorów w jej skład wchodzą: awokado, rukola i cebula.



Składniki:

4 pomidory kumato
1 awokado
1/2 czerwonej cebuli
80g suszonych pomidorów w oliwie
rukola
oliwa z pomidorów
sok z 1/2 cytryny
sól


Przygotowanie:

Umyć dokładnie pomidory kumato, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, które można wykorzystać na samym końcu do przyzdobienia sałatki.


Pokroić pomidory w kostkę i wrzucić do miski. W następnej kolejności pokroić cebulę, awokado i suszone pomidory oraz rukolę, wrzucając poszczególne składniki do miski.

Awokado po pokrojeniu należy skropić sokiem z cytryny.

Dodać kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów, posolić i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...