12 czerwca 2012

Risotto z krewetkami

Dzisiaj risotto z krewetkami. Głównym motywem przygotowania tej właśnie potrawy był fakt, że od jakiegoś czasu miałam w zamrażalniku wywar z ryb i krewetek, który powinien być w najbliższym czasie użyty.




Składniki (na 4 osoby):
300g ryżu
20 krewetek
1 cebula
2 ząbki czosnku
35g parmezanu
2 łyżki kremu z sera camambert (użyłam marki president)
1litr wywaru z ryb i krewetek (można też użyć bulionu z kostki)
50 ml białego wina
oliwa z oliwek
sól
szczypiorek


Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy krewetki. Dokładnie je myjemy odcinamy głowy i ogonki i następnie je obieramy.

Resztki z krewetek możemy użyć do przygotowania wywaru (przepis na wywar znajdziecie pod tym linkiem wywar ). Można też zrobić wywar z bulionowej kostki rybnej.

Wlewamy na patelnię 3 łyżki oliwy i gdy będzie gorąca wrzucamy na nią krewetki. Smażymy przez kilka minut na złoty kolor i wyjmujemy krewetki z patelni.


Na gorącą oliwę po krewetkach wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek.

Gdy cebula zrobi się przezroczysta dodajemy ryż. Smażymy przez kilka minut ciągle mieszając.


Następnie wlewamy wino. Po odparowaniu alkoholu, na patelnię wlewamy 2 nabierki ciepłego wywaru. Mieszamy do momentu wyparowania wywaru i wlewamy następne 2 nabierki. Powtarzamy tę czynność do czasu, aż ryż będzie al dente (przez około 20 minut).


Dodajemy starty ser parmezan i mieszamy. Następnie dodajemy kremowy ser camembert.


Na końcu dodajemy do ryżu krewetki i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...