20 czerwca 2012

Pierogi Gyoza

Dzisiaj dla odmiany trochę smaku Japonii, smażone pierogi Gyoza z nadzieniem mięsno-warzywnym.


Składniki:


Gotowe ciasto do pierogów gyoza (40 sztuk)
200 g kapusty
400 g mielonej wieprzowiny
3 dymki (zielona część)
2 ząbki czosnku
swieży imbir (mniej więcej wielkości 2 ząbków czosnku)
1 łyżka sake lub białego wina
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
szczypta soli
szczypta pieprzu
olej lub oliwa do smażenia
200 ml wody

Sos:

3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego




Przygotowanie:

Parzymy i następnie szatkujemy kapustę. Odciskamy z soku.


Do mielonego mięsa dodajemy poszatkowaną kapustę, pokrojony drobno szczypiorek, starty czosnek i imbir oraz sake lub białe wino, olej sezamowy i sos sojowy. Dodajemy sól i pieprz.


Wszystko dokładnie mieszamy dłońmi tworząc jednolitą masę.


Nakładamy nadzienie na krążki do pierogów gyoza. Brzegi krążków obrysowujemy zmoczonym wodą palcem i następnie sklejamy pierogi jednocześnie wypuszczając z nich powietrze.




Na patelni rozcieramy trochę oleju i następnie układamy pierogi, jeden przy drugim, w kręgu.

Smażymy je na złoty kolor (tylko od spodu). Następnie wlewamy około 200 ml wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu, aż pierogi będą przezroczyste (około 7 minut).

Zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy ogień i smażymy do momentu, aż woda całkowicie wyparuje.


Przed podaniem skropić pierogi niewielką ilością oleju sezamowego. Podawać z sosem z sosu sojowego i octu winnego.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...