11 czerwca 2012

Omułki z kiełbasą chorizo w sosie winno-pomidorowym

Potrawa ta, to jedna z wersji typowych dla wielu regionów Hiszpanii tzw. dań mar-montaña (morze-góry), czyli połączenie ryb lub owoców morza - charakterystychnych dla całego wybrzeża Hiszpanii i wysp - z mięsem i produktami mięsnymi, które dominują przede wszystkim na obszarach górskich.



Składniki (dla 2 osób):

1/2 kg omułek
150 g kiełbasy chorizo
2 pomidory
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki śmietany
1/2 szklanki białego wina
natka pietruszki
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki w proszku (pimentón)
1 łyżka masła


Przygotowanie:

Kroimy kiełbasę i smażymy na patelni bez dodawania tłuszczu.

Gdy kiełbasa się zarumieni, wyjmujemy ją z patelni na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Usuwamy również tłuszcz z patelni zostawiając tylko niewielką ilość (mniej więcej 1 łyżkę).


Na patelnię z niewielką ilością tłuszczu po kiełbasie, wrzucamy masło i drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy paprykę i pieprz. Mieszamy i smażymy do momentu gdy cebula zrobi się przezroczysta.


Dodajemy pokrojone drobno pomidory (bez gniazd nasiennych) i pokrojony lub zmiażdżony czosnek. Smażymy przez chwilę i następnie wlewamy wino, śmietanę oraz wrzucamy pokrojoną drobno natkę pietruszki i kiełbasę. Mieszamy.


W następnej kolejności wrzucić na patelnię oczyszczone wcześniej omułki. 

Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Gotować do momentu, aż omułki się otworzą (od czasu do czasu należy ruszać patelnią do przodu i do tyłu oraz delikatnie mieszać jej zawartość).


Wyrzucić zamknięte omułki, odparować przez chwilę sos, który powinien mieć konsystencję dość wodnistą. Podawać z chlebem.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...