5 czerwca 2012

Gazpacho, pomidorowy chłodnik

Gazpacho to hiszpańska zimna zupa, której podstawowym składnikiem są pomidory. Jedną z popularniejszych odmian tej zupy jest gazpacho andaluz  pochodzące z Andaluzji.

Zupa ta składa się przede wszystkim z surowych warzyw takich jak wspomniane już pomidory (bardzo dojrzałe), papryka, ogórek, cebula i czosnek. Oprócz warzyw do zupy dodaje się oliwę z oliwek, ocet i czasami rozmoczony chleb.

Do zupy często podaje się drobno pokrojone warzywa (cebula, papryka, ogórek), które umieszcza się w osobnych miseczkach lub posypuje się nimi gazpacho.


Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów
1 zielona papryka
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
2 ogórki (niezbyt duże)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
sól
woda, kostki lodu

Przygotowanie:

Myjemy dokładnie pomidory i paprykę oraz obieramy ogórki, czosnek i cebulę.



Pomidory kroimy w ćwiartki, wrzucamy do blendera i miksujemy.


Dodajemy resztę warzyw: paprykę, ogórki, cebulę i czosnek. Następnie dodajemy oliwę, ocet i sól.


Miksujemy całość i następnie można przecedzić zupę przez sito i dodać wodę. Ja pominęłam te 2 ostatnie czynność.

Dodajemy  kilka kostek lodu i wkładamy chłodnik do lodówki.

Podajemy z drobno pokrojonymi warzywami, których użyliśmy do przygotowania gazpacho.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...