26 czerwca 2012

Bomby ziemniaczane ze szpinakiem, boczkiem i pieczarkami

Bomby ziemniaczane ze szpinakiem, boczkiem i pieczarkami to trochę lżejsza alternatywa dla popularnych w Hiszpanii ziemniaczanych bomb z mielonym mięsem.



Składniki (na około 9 bomb):

1/2 kg ziemniaków
100 g szpinaku
150 g pieczarek
100 g boczku
1 jajko
100 g bułki tartej
olej do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach i następnie rozgniatamy je widelcem.

Boczek kroimy w paski, a pieczarki w plastry. Odrywamy liście szpinaku od łodyg i dokładnie myjemy.


Na suchej patelni wytapiamy boczek, po czym usuwamy nadmiar tłuszczu i dodajemy pieczarki. Zarumieniamy je i następnie dodajemy szpinak.






Z ziemniaków formujemy okrągłe placki na środek których nakładamy nadzienie i następnie formujemy ''bomby''.



Obtaczamy bomby w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.


Wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor


Wykładamy bomby na papierowy ręcznik, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...