22 maja 2012

Zupa z rukwi wodnej

Potaje de berros, bo tak właśnie nazywa się po hiszpańsku ta potrawa, to danie jednogarnkowe, którego podstawowym składnikiem jest rukiew wodna. Polska nazwa zwyczajowa tej rośliny to rzeżucha wodna. Jest ona łagodniejsza w smaku od zwykłej rzeżuchy i ma zdecydowanie większe liście. Jest to potrawa bardzo powszechnie spożywana na Wyspach Kanaryjskich gdzie jej skład zmienia się  w zależności od wyspy i jej części.


Składniki:

250 g rukwi wodnej
120 g fasoli pinto (judias pintas)
250 g ziemniaków
1 kolba kukurydzy
1 cebula
1 pomidor (obrany ze skórki)
2 ząbki czosnku
1 zielona papryka
2 marchewki
oliwa z oliwek
sól
szafran (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Moczymy fasolę przez około 12 godzin i następnie gotujemy ją do miękkości.


Myjemy dokładnie warzywa.



Kroimy drobno cebulę, czosnek, pomidory, paprykę i marchew.
Grzejemy 2 łyżki oleju na patelni i smażymy przez chwilę cebulę i czosnek, po czym dodajemy pomidory, paprykę i marchew.


Gdy warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane wrzucamy je do garnka, do którego następnie wlewamy około 2 litry wody i solimy. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy rukiew, kolbę kukurydzy pokrojoną na kawałki i ugotowaną fasolę. Gotujemy przez kilka minut, po czym wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i szczyptę szafranu.


Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...