17 maja 2012

Zapiekanka z Ratatouille

Ratatouille to jarska potrawa pochodząca z Francji. W Hiszpanii można znaleźć jej odpowiedniki w postaci pista w Andaluzji, samfainy w Katalonii czy tumbetu na Majorce.

Danie to, opiera się przede wszystkim na warzywach takich jak: bakłażan, cukinia, papryka, pomidor i cebula.

Ratatouille przygotowane przeze mnie to rodzaj zapiekanki bazującej się na podanych powyżej warzywach połączonych z roztrzepanymi jajkami i następnie zapiekanych w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i posypanym startym parmezanem.



Składniki:

cebula (100 g)
czerwona i zielona papryka (300 g)
bakłażan (150 g)
cukinia (150 g)
pomidor (150 g)
3 jajka
masło do wysmarowania żaroodpornego naczynia
starty ser parmezan do wysypania naczynia
tymianek
oliwa z oliwek
sól i pieprz


Przygotowanie:

Pokroić w kostkę wszystkie warzywa.

Rozgrzać niewielką ilość oliwy na patelni. Wrzucić cebulę i smażyć przez około 3 minuty.


Dodać papryki i po 3-4 minutach bakłażany i następnie cukinie.




Smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu i następnie dodać pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem i dodać tymianek.



Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.


W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 º C, ubić jajka,


wysmarować naczynie żaroodporne masłem i posypać startym parmezanem.


Gdy warzywa będą miękkie, usunąć z nich tymianek i odstawić je do ostygnięcia.

Chłodne warzywa połączyć z jajkami i wylać całość do żaroodpornego naczynia.



Piec przez około 45 minut (do momentu gdy jajka się zetną).



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...