30 maja 2012

Mątwa w sosie pomidorowym

Mątwa nazywana w Hiszpanii sepią (sepia) lub jibią (jibia) to drapieżny głowonóg dziesięcioramienny żyjący na dnie ciepłych mórz; występuje m.in. w Morzu Śródziemnym i w Oceanie Atlantyckim.

W sytuacji zagrożenia mątwa wystrzeliwuje ciemnobrązową substancję (sepię), tworząc wokół siebie ciemną osłonę, która dezorientuje napastnika.

Mątwę przygotowuje się na wiele sposobów: smażąc na patelni, piekąc w piekarniku; z ziemniakami, z groszkiem lub z klopsami z mielonego mięsa.

Moja propozycja to mątwa w sosie pomidorowym, którą możemy podawać z ryżem lub z ziemniakami.

 Składniki (na 4 osoby):

2 duże lub 4 małe mątwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 zielona papryka
3 pomidory
1 szklanka białego wina
oliwa z oliwek
sól
cukier

Przygotowanie:

Sos:


Posolić i dodać szczyptę cukru.

Mątwa:




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...