14 maja 2012

Fideuá czyli makaron z rybą, mątwą i krewetkami

Fideuá to potrawa pochodząca z wybrzeża Walencji, którą przygotowuje się w sposób podobny do Paelli. Podstawowe składniki tego dania to makaron, ryba (mątwa, żabnica, kalmary, itd.) i owoce morza (np.krewetki).




Składniki (na 4 osoby):

400 g makaronu (makaron powinien być krótki i dość gruby)


12 krewetek
200 g mątwy
250 g żabnicy lub innej białej ryby
100 g pomidorów obranych ze skórki lub sosu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
oliwa z oliwek
sól

Wywar:

około 2 kg ryb na wywar (resztki ryb, głowy, itd.)
1 cebula
1 pomidor
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
1-2 liście laurowe
100 ml oliwy z oliwek
woda


Przygotowanie:

W pierwszej kolejności robimy wywar rybny.

Myjemy ryby.


Przygotowujemy resztę składników.



W dużym garnku, grzejemy oliwę i zarumieniamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę.


Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora.


Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy czerwoną paprykę w proszku, liść laurowy i około 1,5 litra wody.


Następnie wrzucamy do garnka ryby.


Gotujemy przez około 30 minut, na małym ogniu i pod przykryciem. Na końcu solimy do smaku.

W międzyczasie przygotowujemy Fideuá.

Myjemy i suszymy, przy użyciu papierowych ręczników, ryby i owoce morza.


Na dużej patelni grzejemy oliwę i smażymy na niej krewetki z dodatkiem niewielkiej ilości soli.


Gdy się zarumienią, wyjmujemy je z patelni i wrzucamy na oliwę po krewetkach, pokrojoną w kostkę rybę i mątwę.


Smażymy do miękkości, po czym wyjmujemy je z patelni, na którą w następnej kolejności wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną paprykę w proszku.



Wlewamy wywar (około 1 litr), solimy do smaku i doprowadzamy do wrzenia.


Wrzucamy na patelnię makaron, dodajemy krewetki i kawałki ryby i mątwy.


Gotujemy przez około 15 minut (do momentu gdy woda prawie całkowicie wyparuje i makaron będzie miękki).


W międzyczasie pokroić natkę pietruszki i czosnek. Połączyć oba składniki ucierając je w moździerzu.




Gdy fideuá będzie gotowe, rozprowadzić mieszankę czosnkowo-pietruszkową na wierzchu potrawy.


Podawać z sosem alioli (sos przygotowany z utartego czosnku, soli, oliwy z oliwek i niewielkiej ilości soku z cytryny)



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...