16 kwietnia 2012

Zupa z krewetek i małży

Pyszna, lekka i pikantna zupa, choć trochę droga przede wszystkim ze wzgledu na dość wysoką cenę małży. Potrzeba ich około 1 kg. Mówiąc o małżach nie mam na myśli omułek (mejillones), lecz te mniejsze w biało-czarnych muszlach (almejas), które w przepisie na paellę nazwałam małżami.



Składniki (na 2-3 porcje):

0,5-1 kg małży
10 krewetek
1 cebula
4 ząbki czosnku
150 g pomidorów cherry
1 sardela w oliwie z oliwek (anchoa)
150 ml białego wina
natka pietruszki
1ostra papryka (guindilla)
sól, pieprz

Przygotowanie:

Zamoczyć małże w zimnej wodzie z dodatkiem grubej soli, przez około 1 godzinę.


Umyć krewetki w zimnej wodzie, odciąć głowy, obrać ze skorupek pozostawiając tylko ogonek.



Włożyć do garnka głowy krewetek, 2 pomidory i pokrojoną w paski cebulę. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy przez około 3-4 minuty i następnie dodać 50 ml wina. Smażyć do momentu odparowania wina i następnie wlać około 500 ml wody.




Gotować na małym ogniu przez około 30 minut. 

W międzyczasie, usmażyć na dość dużej patelni 2 drobno pokrojone ząbki czosnku, wrzucić małże i przykryć pokrywką do momentu gdy małże się otworzą.




Wyrzucić zamknięte małże i puste muszle, po czym przecedzić zawartość patelni zachowując wodę z gotowania małży.


Na patelni, na niewielkiej ilości oliwy smażyć drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Dodać sardelę, pokrojone pomidory i ostrą paprykę. Po kilku minutach wlać 100 ml wina i następnie wrzucić małże.




Przecedzić wywar z krewetek.



Do wywaru wlać zachowaną z gotowania małży wodę, zawartość patelni z małżami oraz wrzucić obrane wcześniej krewetki. Gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Podawać z chlebem i posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...