23 kwietnia 2012

Szpinak po katalońsku

Szpinak po katalońsku to szpinak z czosnkiem, rodzynkami i orzeszkami sosnowymi.


Składniki:

400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
20 g orzeszków sosnowych (piñones)
40 g rodzynek
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Myjemy dokładnie liście szpinaku.


Gotujemy wodę w dużym garnku, wrzucamy szpinak i gotujemy przez 2 minuty.


Odcedzamy.


Rodzynki moczymy w wodzie.



Orzeszki prażymy przez kilka minut na suchej patelni.



Kroimy drobno czosnek i wrzucamy go na rozgrzaną na patelni oliwę.


Dodajemy odcedzony i pokrojony szpinak, rodzynki i uprażone orzeszki sosnowe.




Odparować szpinak i doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...