18 kwietnia 2012

Papryki nadziewane kremem z dorsza

Hiszpańska nazwa tej potrawy to "pimientos del piquillo con brandada de bacalao".

Papryka "del piquillo", czyli "pimiento del piquillo", to niewielka, czerwona,  pieczona papryka, obrana ze skórki i następnie wekowana z czosnkiem, oliwą i wodą. Paprykę tę można kupić w różnych postaciach np. pokrojoną w paski lub całą; i to właśnie ta ostatnia będzie potrzebna do przygotowania potrawy.

"Brandada de bacalao" to krem z dorsza, który przygotowuje się z odsolonego dorsza smażonego z oliwą z oliwek i mlekiem. W ten sposób przygotowuje się, swego rodzaju krem, którym następnie faszeruje się papryki.


Składniki (na około 6 papryk):

Papryki "del piquillo"

Nadzienie:

150 g odsolonego dorsza
100 ml mleka pełnotłustego lub śmietany
1/4 szklanki oliwy z oliwek (do odmierzania użyłam 250 ml szklanki)
1 ząbek czosnku

Sos:

cebula
1/4 szklanki białego wina
woda z zagotowania dorsza
1-3 papryki "del piquillo"

Przygotowanie:

Papryki:

Odsalamy dorsza (opisałam ten proces w przepisie na "croquetas" z dorsza). Włożyć go do garnka z wodą i zagotować.


Jak możecie zauważyć na zdjęciu, mój dorsz był bez skóry i pokrojony w paski. Jeśli macie dorsza ze skórą, to po zagotowaniu należy ją usunąć i zachować, podobnie jak jakiekolwiek resztki dorsza, gdyż będą one wykorzystane do przygotowania sosu.

Gdy woda zacznie wrzeć zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy dorsza z wody i odstawiamy do wystygnięcia.

Chłodnego dorsza rozdrabniamy i wrzucamy na patelnię.

Przygotowujemy 1/4 szklanki oliwy i wlewamy ją do małego garnka, do którego wrzucamy ząbek czosnku i grzejemy na bardzo małym ogniu. Gdy czosnek się zarumieni, wyjmujemy go z oliwy.



Ostudzoną oliwę wlewamy po trochu do dorsza, ciągle mieszając trzepaczką.


Następnie wlewamy mleko, ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji kremu.




Solimy i pieprzymy do smaku.

Na poniższych zdjęciach możecie zobaczyć papryki del piquillo.




Takie właśnie papryki, faszerujemy kremem czyli brandadą .




Sos:

Kroimy drobno cebulę i dusimy ją na małym ogniu, na niewielkiej ilości oliwy.



Gdy będzie przezroczysta, wlewamy wino, zwiększamy ogień i gotujemy do momentu odparowania alkoholu.


Następnie wlewamy 1-2 nabierki wywaru ze skór i resztek dorsza, jeśli taki posiadamy. Ja niestety go nie miałam więc wykorzystałam wodę z zagotowania dorsza.


Gotujemy przez kilka minut, po czym wlewamy zawartość patelni do wysokiego naczynia, wrzucamy 1-2 papryki i miksujemy blenderem.



Wlewamy sos na patelnię, dodajemy papryki i podgrzewamy.




Innym sposobem podania papryk jest podgrzanie ich na oliwie z dodatkiem pokrojonego czosnku.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...