17 kwietnia 2012

Łosoś w porach

To bardzo szybki i prosty sposób przygotowania potrawy z łososia.


Składniki (dla 1 osoby):

filet z łososia
1 por
1/2 cebuli
1 ziemniak
100 ml białego wina
50 ml śmietany
oliwa
sól, pieprz
szczypiorek

Przygotowanie:

Sos:

Pora dokładnie myjemy i kroimy w paski. 3/4 pora wrzucamy na patelnię na niewielką ilość oliwy, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i cebulę. Smażymy przez kilka minut, po czym przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu.




W międzyczasie zarumieniamy, na niewielkiej ilości oliwy, pozostałą część pora.


Smażymy również łososia.


Wracając do sosu. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlewamy wino i smażymy tak długo, aż alkohol wyparuje.


Następnie wlewamy śmietanę i gotujemy przez chwilę, po czym solimy i pieprzymy do smaku.



Przygotowaną schłodzoną mieszankę zmiksować blenderem na gładką masę.



Podgrzać wszystkie składniki. Na spód talerza wylać zmiksowany sos. Położyć na nim usmażonego łososia i na wierzchu posypać usmażonym porem i drobno posiekanym szczypiorkiem.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...