24 kwietnia 2012

Deser z bezów, masy kajmakowej i sera philadelphia (Polvito Uruguayo)

Polvo de Novicia to deser pochodzący prawdopodobnie z Urugwaju i bardzo popularny na Wyspach Kanaryjskich, gdzie występuje pod nazwą Polvito Uruguayo. Polvo po hiszpańsku oznacza kurz.

W skład deseru wchodzą: rozdrobione na pył bezy i ciastka (stąd właśnie kurz w nazwie), masa  kajmakowa czyli popularne w Hiszpanii i w krajach Ameryki Południowej dulce de leche oraz bita śmietana (zamiast śmietany dodałam ser philadelphia).


Składniki (na 2 spore desery):

60 g ciastek Digestive lub innych
60 g bezów
150 g masy kajmakowej (dulce de leche)
150 g sera philadelphia

Przygotowanie:

Rozdrabniamy na pył bezy i ciastka.





Łączymy oba składniki.



Następnie łączymy ser z masą kajmakową.



Dno salaterki lub szklanki smarujemy masą kajmakową. Następnie wsypujemy 2 łyżki pyłu bezowo-ciastkowego i smarujemy 1 łyżką kremu z masy kajmakowej i sera.




Wsypujemy dwie łyżki pyłu, smarujemy jedną łyżką kremu i na koniec wsypujemy ponownie pył.




Smarujemy na wierzchu masą kajmakową i wkładamy na kilka godzin do lodówki.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...