7 marca 2012

Sernik

Dzisiaj pokażę jak zrobić sernik z ciastek Digestive i serka Philadelphia z dżemem jagodowym.





Składniki:

Spód:

200 g ciastek Digestive
90 g masła

1 warstwa:

400 g serka Philadelphia
2 jajka
100 g cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 warstwa:

400 ml śmietany (najlepiej 35%)
2 jogurty greckie
2,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Rozdrobnić ciastka Digestive, rozpuścić masło i następnie, gdy masło ostygnie połączyć je z ciastkami.






Tak przygotowaną masę wyłożyć do okrągłej formy i wgnieść ją przy pomocy łyżki w dno tortownicy.


Następnie przygotowujemy 1 warstwę sernika. Ubijamy białka z cukrem pudrem, po czym dodajemy zółtka, serek Philadelphia i ekstrakt waniliowy.



  
Wylewamy masę do formy i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 ºC.

W międzyczasie przygotowujemy 2 warstwę sernika. W misce, mieszamy trzepaczką śmietanę, jogurty, cukier puder i ekstrakt waniliowy.




Przygotowaną masę wylewamy do formy (na wierzch pieczonej w międzyczasie 1 warstwy) i wkładamy do nagrzanego piekarnika (190ºC) na około 10-15 minut.



Po wystygnięciu sernika, wkładamy go do lodówki na min. 6 godzin (najlepiej przez całą noc). Przed podaniem smarujemy wierzch sernika dżemem jagodowym.






Smacznego !!!



1 komentarz:

  1. ile tego jogurtu greckiego do hiszpańskiego sernika ???

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...