26 marca 2012

Królik w czosnku i ziołach

Dzisiaj pokażę jak przyrządzić królika w czosnku, rozmarynie i tymianku.


Składniki:

1 królik
8 ząbków czosnku
rozmaryn i tymianek
cytryna
1 szklanka białego wina
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Kroimy królika na małe kawałki. 



W moździerzu kuchennym lub w blenderze, ucieramy 4 ząbki czosnku z rozmarynem i tymiankiem (użyłam suszonych ziół, które można zastąpić świeżymi).





Po roztarciu wszystkich składników na jednolitą masę, do której można dodać kilka łyżek oliwy z oliwek, wcieramy ją w kawałki królika. Następnie skrapiamy całość sokiem z cytryny i wkładamy do lodówki na około 12 godzin. 


Na patelni podgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy 4 ząbki czosnku i smażymy je przez około 20 minut na bardzo małym ogniu. 


Usuwamy czosnek i wkładamy na patelnię kawałki królika.


Smażymy przez kilka minut i następnie wlewamy białe wino.



Smażymy na małym ogniu, do momentu gdy wino wyparuje i królik się zarumieni.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...