21 marca 2012

Hummus

Dzisiaj przygotuję pastę z ciecierzycy, czyli Hummus - potrawę pochodzącą z Libanu i popularną na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej. 

Hummus występuje najczęściej jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita. Podstawowym składnikiem tej potrawy jest ciecierzyca, ugotowana i utarta, poza tym: czosnek, pasta sezamowa (tahini), oliwa z oliwek, sok z cytryny i kminek, dokładnie razem wymieszane.



Składniki:

400 g ciecierzycy 
2 ząbki czosnku
3 łyżki pasty sezamowej (tahini)
sok z połowy cytryny
łyżeczka mielonego kminu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć przez około 12 godzin, ugotować do miękkości i następnie zmiksować blenderem na gładką masę dodając około pół szklanki wody - najlepiej z gotowania ciecierzycy.



Dodać czosnek, tahini, kmin i sok z cytryny.




Zmiksować na gładką masę i wylać na głęboki talerz. Podawać polany oliwą z oliwek i posypany kminem.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...