22 marca 2012

Dorada w soli

Dorada, to ryba powszechnie spożywana w kuchni hiszpańskiej, występująca w morzu Śródziemnym oraz pasie wód przybrzeżnych środkowej części wschodniego Oceanu Atlantyckiego.

Dorada w soli i tylko w soli, bez żadnych innych dodatków, to chyba najprostszy i najzdrowszy sposób przygotowania ryby, która po wyjęciu z piekarnika pozostaje bardzo soczysta i przy tym smaczna.

Składniki:

1 dorada 
1/2 kg grubej soli

Przygotowanie:

Bardzo ważne jest odpowiednie wypatroszenie ryby. Należy pamiętać aby nie usuwać łusek, nie odcinać głowy i wyczyścić wnętrzności dorady nacinając ją tylko na niewielkiej długości między głową a brzuchem (nie otwierać całej ryby). W ten sposób sól nie przedostanie się do jej wnętrza.


Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wysypać dość grubą warstwę soli i następnie umieścić na niej rybę.


Przykryć doradę solą i włożyć ją na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200º C.


Jedną z metod na sprawdzenie czy ryba jest już gotowa jest obserwowanie jej oka. Przed włożeniem dorady do piekarnika usuwamy sól z jej oka.


Oko to, w momencie gdy ryba jest już gotowa, powinno wyglądać tak:


Po wyjęciu dorady z piekarnika usuwamy widelcem wierzchnią warstwę soli.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...