21 marca 2012

Bakłażany nadziewane mielonym mięsem

Bakłażan to warzywo pochodzące z Indii, które zostało sprowadzone do Europy przez Arabów. 

Jest ono popularne, przede wszystkim, w kuchni śródziemnomorskiej. W Hiszpanii bardzo popularnym daniem są bakłażany nadziewane mielonym mięsem z dodatkiem cebuli, papryki i pomidorów, pokryte warstwą sosu beszamelowego i zapiekane w piekarniku.




Składniki (dla 4 osób):

2 bakłażany
400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 zielona i 1 czerwona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
pomidory z puszki (1/2 puszki)
olej
sól
pieprz
starty żółty ser
sól, pieprz


składniki na sos beszamelowy:

3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki mąki
pół litra mleka
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Myjemy dokładnie bakłażany, kroimy je wzdłuż, na dwie części i następnie nacinamy miąższ uważając żeby nie przeciąć skórki. Solimy i skrapiamy oliwą z oliwek.


Grzejemy piekarnik do temperatury 200º C i pieczemy bakłażany przez około 20-30 minut, aż będą miękkie.

W międzyczasie kroimy drobno cebulę, czosnek i papryki.  Smażymy wszystko przez kilka minut na oleju, po czym dodajemy mielone mięso. Solimy i pieprzymy do smaku.




Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i gdy ostygną oddzielamy miąższ od skórki.




Kroimy drobno miąższ z bakłażanów i następnie dodajemy go do mięsa z warzywami. Smażymy przez kilka minut.




Na koniec dodajemy pół puszki pomidorów. Gotujemy przez 10-15 minut.



Farsz wykładamy na przygotowane wcześniej skórki bakłażanów.



Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku podgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy dokładnie do momentu otrzymania gładkiej masy. 

Wlewamy po trochu mleko, ciągle mieszając. Gotujemy na małym ogniu, do czasu uzyskania gęstego i gładkiego sosu. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.



Przykrywamy sosem mięso na bakłażanach i posypujemy startym serem.



Wkładamy do nagrzanego do 180º C piekarnika, na około 40 minut.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...