27 lutego 2012

Krokiety z dorsza

Krokiety czyli croquetas można opisać jako rodzaj owalnych lub okrągłych klopsów, które robi się z masy składającej się z różnych pokrojonych drobno składników - mięsa, ryb, owoców morza, warzyw - które następnie łączy się z beszamelem. Po uformowaniu klopsów, obtacza się je w roztrzepanym jajku i w bułce tartej, po czym smaży się je na złoty kolor.



Składniki:
  • 250 g dorsza
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2  litra mleka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • 1/2 litra oliwy lub oleju (do smażenia)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:


Do zrobienia krokietów użyłam solonego dorsza, którego przed połączeniem z resztą składników należy moczyć przez co najmniej 36 godzin w zimnej wodzie, po czym usuwa się z niego nadmiar wody przy pomocy papierowych ręczników.


Konserwacja alimentów przez solenie jest metodą powszechnie stosowaną, polegającą na przenikaniu soli do wnętrza produktu. Sól pochłania wilgoć i powoduje częściowe odwodnienie produktów przez co chroni je przed rozwojem bakterii i mikroorganizmów.

Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Przed zarumienieniem się cebuli, dodajemy kawałki rozdrobnionego wcześniej - palcami lub nożem - dorsza i smażymy do momentu odparowania wody, mieszając od czasu do czasu.



Następnie dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy powoli mleko, ciągle mieszając (jeżeli masa nie będzie gęstniała możemy dodać dodatkową łyżkę mąki).



Doprawiamy solą i pieprzem i gdy masa osiągnie konsystencję na tyle gęstą, że będzie odchodzić od ścianek patelni, wylewamy ją do głębokiego talerza i zostawiamy do wystygnięcia.



Z zimnej masy formujemy owalne croquetas, po czym obtaczamy je w bułce tartej, w roztrzepanym jajku i jeszcze raz w bułce tartej.




Smażymy je w dużej ilości gorącej oliwy lub oleju, zwiększając ogień po wrzuceniu krokietów na patelnię. W ten sposób zapobiegniemy otwarciu się krokietów.

Gdy osiągną złoty kolor, wykładamy je na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru oliwy.





Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...